Feedback

Jacob Berend Bakema

08-03-1914 - 20-02-1981

J.B. Bakema (1914-1981) drukt met zijn firma Van den Broek en Bakema een sterk stempel op de wederopbouw. Van den Broek en Bakema gelden als de meest prominente voorvechters van het Modernisme in Nederland. Hun bureau groeit in de loop van de jaren vijftig en zestig uit tot één van de grootste en meest productieve bureaus van Nederland.

Jacob Berend Bakema wordt op 8 maart 1914 geboren in Groningen. Zijn vader is binnenschipper, broodbezorger en typograaf, zijn moeder komt uit een boerenfamilie. Na de lagere school doorloopt Jaap Bakema de School voor Voorbereidend Vakonderwijs en Handenarbeid en de MULO.

Hij wil emigreren naar Australië en besluit in 1930 Weg- en Waterbouwkunde aan de MTS in Groningen te gaan studeren. Tijdens zijn studententijd leert hij Silina van Borssum Waalkes kennen met wie hij in 1939 trouwt. Door Silina's familie raakt Bakema geïnteresseerd in architectuur. Behalve het diploma Weg- en Waterbouwkunde, behaalt hij in 1935 ook het diploma Bouwkunde.

Na zijn studie in Amsterdam en Delft werkt hij bij de Dienst Publieke Werken in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog gaat hij bij het Bureau Van Tijen en Maaskant in Rotterdam werken. Hij is in na de oorlog ook enige tijd werkzaam bij de Dienst Volkshuisvesting in Rotterdam. In 1948 wordt hij door J.H. van den Broek gevraagd om mede leiding te geven aan het bureau Brinkman & Van den Broek Architecten. In 1951 verandert de naam van het bureau in Architectenbureau Van den Broek & Bakema.

Het bureau drukt een sterk stempel op de wederopbouw en is onder meer verantwoordelijk voor de Lijnbaan in Rotterdam, de Bouwkundefaculteit in Delft, de Centrale Bibliotheek in Rotterdam, en de aankomsthal van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam. Van den Broek en Bakema gelden als de meest prominente voorvechters van het Modernisme in Nederland. Hun bureau groeit in de loop van de jaren vijftig en zestig uit tot één van de grootste en meest productieve bureaus van Nederland met honderden medewerkers. Bakema geeft leiding aan dit bureau en is daarnaast secretaris van de CIAM en Team 10, docent en redacteur van het tijdschrift Forum. Jaap Bakema overlijdt in 1981.

Comments

No comments on this designer yet.