Feedback

Jo Coenen

30-09-1949

Jo Coenen (1949) is vooral bekend als architect van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en het Ceramiqueterrein in Maastricht. Kenmerkend is zijn aandacht voor stedenbouw, de inpassing van architectuur in de omgeving en een 'vriendelijke monumentaliteit'. De wisselwerking tussen gebouw en stad staat centraal in zijn ontwerpen. 

Jo Coenen werkt bij Luigi Snozzi in Zwitserland en korte tijd voor Aldo van Eyck & Theo Bosch. Hij start in 1979 zijn eigen architectenbureau in Eindhoven. In 1990 verhuist dit bureau naar Maastricht. Hij realiseert in deze periode een aantal kleinere ontwerpen in Zuid-Nederland. Coenen krijgt grote bekendheid met de stedenbouwkundige plannen voor de Vaillantlaan, het KNSM-eiland, het Céramique terrein in Maastricht, en zijn ontwerp voor het Nederlands Architectuurinstituut.  

Typerend voor het werk van Coenen zijn de aandacht voor stedenbouw en wat 'vriendelijke monumentaliteit' genoemd wordt: gebouwen met een plint, colonnades en vides. De wisselwerking tussen gebouw en stad staat centraal in zijn ontwerpen. Onder meer door terugkerende elementen te introduceren tracht hij tot een samensmelting te komen van ontwerp en context. Binnen de Nederlandse architectuur treedt hij op als pleitbezorger van meer historisch besef, meer diepgang en meer gevoel voor continuïteit.

Jo Coenen krijgt voor zijn werk verschillende prijzen, waaronder de BNA-kubus (1995). Van november 2000 tot en met oktober 2004 is Coenen Rijksbouwmeester. Het bureau Jo Coenen & Co. Architekten heeft kantoren in Maastricht, Amsterdam, Luxemburg en Berlijn.

Comments

No comments on this designer yet.

Search