Feedback

Hendrik Jorden Evers

24-11-1855 - 01-11-1929

Het belangrijkste werk van Henri Evers is ongetwijfeld het stadhuis van Rotterdam. Als hij in 1910 wordt uitgenodigd hiervoor een eerste ontwerp te maken is hij al een vooraanstaand architect en hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft. Evers hecht grote waarde aan het kunstenaarschap van een architect en aan het gebruik van de klassieke grondbeginselen van architectuur.

Bouwen speelt een belangrijke rol in het leven van het gezin Evers. Vader is timmerman-architect en heeft zijn eigen bouwbedrijf waarmee hij in de omgeving van Ellecom en op het landgoed Twickel in Overijssel opdrachten uitvoert. Na een bouwkunstopleiding aan de academies van Den Haag (1875-1876) en Antwerpen (1876-1877) volgen praktijkjaren op architectenbureaus in Antwerpen, Brussel (1877-1882), Wenen (1882-1883) en Boedapest (1883-1884), waarna hij zich in 1885 in Amsterdam vestigt.

Op 25 april 1889 trouwt Evers met de tien jaar jongere Dina Maria Hooijkaas (1865-1947), een tekenlerares die net als hijzelf, maar later, de academie in Den Haag heeft bezocht. Zij is een dochter van I. Hooijkaas, predikant van de Remonstrantse Gemeente in Rotterdam, waarvoor Evers later het nieuwe kerkgebouw ontwerpt. Evers' religieuze gezindte verandert hierdoor officieel van Nederduits-Hervormd in Remonstrants. Hoewel hij een trouw kerkbezoeker is, is Evers vermoedelijk agnost - zijn enige geloof is de kunst.

Evers benadrukt het ideële karakter van architectuur en het belang van het kunstenaarschap voor de architect. Daarnaast kent hij grote waarde toe aan het gebruik van klassieke grondbeginselen en kennis van de architectuurgeschiedenis. Van enige ontwikkeling in Evers' ideëen is geen sprake, deze zijn al vroeg definitief gevormd.

Evers' aanstelling als hoofd van de afdeling Bouwkunst aan de academie in Rotterdam in 1887 is bepalend voor zijn loopbaan. Hij blijft zijn verdere leven werkzaam in het onderwijs. Van 1902 tot 1926 is hij hoogleraar, eerst aan de Polytechnische School en later aan de hieruit ontstane Technische Hogeschool in Delft. Deze werkzaamheden resulteren ook in enkele theoretische geschriften en een boek over de geschiedenis van de architectuur. Het maakt hem tot een veelgevraagd lid van verscheidene commissies, adviesorganen en prijsvraagjury's.

Na zijn emeritaat woont Evers in Wassenaar, waar hij op 1 november 1929 op drieënzeventigjarige leeftijd overlijdt.

Comments

No comments on this designer yet.

Search