Feedback

Adriaan Geuze

28-10-1960

Adriaan Geuze (1960) is landschapsarchitect. Hij ontwerpt met zijn bureau West 8 onder andere het Rotterdamse Schouwburgplein. West 8 onderzoekt de relatie tussen stad en landschap, tussen landschapsarchitectuur en stedenbouw, en verweeft beiden op een pragmatische, functionele manier.

Adriaan Geuze studeert landschaparchitectuur aan de Universiteit van Wageningen, waar hij in 1987 afstudeert. Samen met landschapsarchitect Paul van Beek richt hij in dat jaar West 8 op, onwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het bureau is gevestigd in Rotterdam, maar heeft inmiddels ook vestigingen in New York en Toronto.

In 1990 maakt hij naam met een herontwerp voor het Rotterdamse Schouwburgplein en met het winnen van de Prix de Rome in de categorie Stedenbouw en landschapsarchitectuur. Door de oprichting van de Stichting S.L.A.(Surrealistic Landscape Architects) in 1992 zorgt Geuze er voor dat zijn vakgebied meer bekendheid krijgt bij het publiek. In 1995 wordt hij onderscheiden met de Rotterdamse Maaskantprijs voor jonge architecten.

In 1995 levert hij op geestige wijze kritiek op de vastgeroeste bouwpraktijk, door de toekomstige bouwopgave voor te stellen als 800.000 identieke houten huisjes, die worden opgesteld onder de arcade van het NAi. In die periode werkt Geuze aan het stedenbouwkundige plan voor Borneo-Sporenburg in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied (1993-1996). Een geslaagde woonwijk van laagbouw, met een hoge dichtheid en maximale architecturale variatie.

Adriaan Geuze is professor aan de TU in Delft en gastprofessor aan de Harvard University. In 2005 is hij curator voor de tweede Architectuur Bienale in Rotterdam.  

Comments

No comments on this designer yet.

Search