Feedback

Ton Alberts

Ton Alberts (1927-1999) is bijna de verpersoonlijking van het organische bouwen in Nederland. Met gebouwen als het hoofdkantoor van de voormalige NMB-bank (1979-1987) in Amsterdam en dat van de Gasunie (1994) in Groningen creëert hij, al dan niet in associatie met Max van Huut (1947), ware monumenten die bij een groot publiek in de smaak vallen.

Alberts volgt een studie aan de École des Beaux Arts in Parijs en aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. In 1962 begint hij zijn eigen bureau, en legt zich van meet af aan toe op organische architectuur. Hij vindt vrije vormen inspirerender dan kubussen en rechte hoeken. Geometrische vormen zijn wat hem betreft niet functioneler dan organische.
 
Jarenlang houdt hij zich bezig met vooral kleine opdrachten, tot hij eind jaren zeventig het hoofdkantoor van de toenmalige NMB-bank (nu ING) in Amsterdam mag ontwerpen. Het gebouw baart wereldwijd opzien vanwege de 'sprookjesachtige' vormen. Binnen staan de muren weliswaar schots en scheef, maar de ruimten zijn zeer functioneel. Bovendien is het gebouw bijzonder energiezuinig. 

In 1987 sluit Max van Huut zich aan bij het bureau van Alberts. Het architectenkoppel Alberts & Van Huut wordt gezien als vertegenwoordiger van het organische bouwen met een antroposofische inslag.
 
Met een op het NMB gelijkend gebouw voor de Gasunie in Groningen bevestigen Alberts & Van Huut hun status bij het grote publiek. Vanuit architectuurkringen zwelt de kritiek op het organisch bouwen echter aan omdat het teveel klonen van het NMB-kantoor zou voortbrengen. Desondanks blijft het bureau Alberts & Van Huut commercieel succesvol. Ondanks de ongebruikelijke vormen zijn hun gebouwen altijd functioneel en efficiënt en voldoen ze aan de commerciële eisen voor kantoren, sportaccommodaties, theaters, onderwijsgebouwen en woningbouw. In 1994 treedt ook Marius Ballieux toe tot het bureau. Sinds 2001 is hij architect-mededirecteur van het bureau.

Dat organische architectuur bij het grote publiek in de smaak valt, blijkt uit een verkiezing van het dagblad Trouw. In juni 2007 wordt het gebouw van de Gasunie verkozen tot mooiste gebouw van Nederland. Het Hoofdkantoor van de ING behaalt de derde plaats.

Ton Alberts overlijdt in 1999 op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

BRON: Architectenweb

Comments

No comments on this designer yet.

Search