Feedback

Piet Blom

08-02-1934 - 08-06-1999

Piet Blom (1934-1999) is een eigenzinnige, sociaal bewogen architect. De geboren Jordanees cultiveert zorgvuldig zijn imago als 'jongen van het volk', een dwarsligger die zich niet laat inkapselen in bestaande structuren. Met zijn concept 'wonen als stedelijk dak' biedt hij een alternatief voor de monotone, naoorlogse stedenbouw. Hij bouwt onder meer de Kasbah in Hengelo en de kubuswoningen in Rotterdam.

Na zijn opleiding tot timmerman gaat Piet Blom naar de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam waar hij les krijgt van Aldo van Eyck. In 1962 wint hij de "Prix de Rome" met het ontwerp voor een kinderdorp. De prijs gebruikt hij voor een studie naar de stad. Drie jaar later presenteert hij zijn ideeën in een aantal tekeningen, collages en maquettes met als titel 'wonen als algemeen stedelijk dak'. Het is een alternatief voor de in zijn ogen monotone naoorlogse woningbouw. Door een hoge bouwdichtheid, functievermenging en het aanbrengen van verschillende lagen kan een leefbare en levendige stad ontstaan.

Blom krijgt de kans om zijn visie te realiseren in het spraakmakende Kasbah-project in Hengelo. Hij doet dat ook in zijn ontwerp voor de Blaakoverbouwing in Rotterdam, ook wel bekend als de kubuswoningen, die in 1984 worden opgeleverd. Maar de ideeën van Blom worden nooit gemeengoed. Het blijven incidentele projecten die opvallen door hun vormgeving, maar die bij de beleidsmakers niet leiden tot een andere bouwpolitiek. Blom is daarvoor toch teveel de radicale buitenstaander die wel prikkelt, maar de koers niet kan veranderen. Dat neemt niet weg dat Piet Blom, die in 1999 tijdens een vakantie overlijdt, één van de meest interessante architecten is uit de laatste decennia van de 20e eeuw.

Comments

No comments on this designer yet.

Search