Feedback

John Quentin Hejduk

19-07-1929 - 03-07-2000

De Amerikaan John Quentin Hejduk (1929-2000) is een avantgardistische architect en theoreticus. Er zijn van hem maar weinig werken gerealiseerd, hij dankt zijn reputatie vooral aan zijn theoretisch-didactische werk. Hejduk streeft begin jaren zeventig naar vernieuwing van het woonhuis. Zijn serie Wallhouses is daar het bekendste voorbeeld van. 

Hejduk volgt zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge Massachusetts. Vervolgens doet hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei.

Sinds de jaren vijftig onderzoekt hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. In 1965 vestigt hij zich als zelfstandig architect in New York en doceert daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als bij Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines wordt versmolten, is Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind en Enric Mirailles krijgen er les van hem.
 
Hejduk ontwerpt aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses stamt uit deze beginperiode. Pas na zijn dood in 2001 wordt er een Wall House gerealiseerd. Het zogenaamde Bye House, of Wall House #2, staat in Groningen. In dit huis is niet een woonkamer of een centrale hal de kern van het huis, maar een vrijstaande muur, waar de verschillende vertrekken als afzonderlijke elementen aan zijn 'opgehangen'.

Hejduk dankt zijn bekendheid vooral aan zijn theoretische werken. Zijn oevre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat slechts uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988).

Bron: Architectenweb

Comments

No comments on this designer yet.

Search