Feedback

Daniel Libeskind

12-05-1946

Daniel Libeskind (1946) is een Amerikaanse architect van Pools-Joodse afkomst. Hij is een van de vertegenwoordigers van het deconstructivisme, beroemd geworden met zijn grillige, spectaculaire ontwerp voor het Joods Historisch Museum in Berlijn.

Daniel Libeskind is de vaandeldrager van het deconstructivisme, een verzamelnaam voor een chaotisch ogende architectuur, waarvan de afzonderlijke gebouwdelen een onsamenhangend geheel lijken te vormen. Het achterliggende idee is om de verwarring en onzekerheid in de maatschappij te vertalen naar bouwkunst. (Bron: Archipedia).

Libeskind wordt in Polen geboren, uit Joodse ouders die de Holocaust hebben overleefd. Op dertien jarige leeftijd emigreert hij met zijn familie naar de Verenigde Staten. In New York studeert hij architectuur, in Groot Brittannie geschiedenis en architectuurtheorie. Hij werkt korte tijd bij architecten Richard Meier en Peter Eisenman. In 1989 richt hij in New York Studio Daniel Libeskind op.

Lange tijd is Libeskind vooral een architect van ideeën, niet van concrete bouwwerken. Zijn eerste gebouw wordt voltooid als hij 52 is, het Felix Nussbaum Haus in 1998. Maar zijn doorbraak komt in 2001. In 1989 wint hij uit 165 inzendingen de prijsvraag voor het Joods Historisch Museum in Berlijn (1992-2001). Het is een spectaculair gebouw in de vorm van een bliksemschicht, met een glinsterende, zilverkleurige gevelbekleding. De grillige vorm doet denken aan een uitgerekte davidsster.

Met dit gebouw vestigt Libeskind zijn naam. Hij staat sindsdien bekend als ‘de architect van het gedenken’. Hij bouwt in Salfort, Groot Brittannie het Imperial War Museum. In 2002 wint hij de prijsvraag voor de herontwikkeling van Ground Zero met de Freedom Tower, een 514 meter hoge wolkenkrabber die op de plek van het verwoeste World Trade Center in New York komt te staan.

Libeskind bouwt ook het Denver Art Museum, een groot winkelcentrum bij Bern, het Grand Ganal Theatre in Dublin, het Royal Ontario Museum in Toronto en het Joods Museum in Kopenhagen. Zijn werk wordt geëxposeerd in grote musea wereldwijd, zoals het MOMA, de Bauhaus Archieven, Centre Pompidou en het Art Institute van Chigaco.

Comments

No comments on this designer yet.

Search